23 Şubat 2011 Çarşamba

MEYVALAR VE YARARLARI



KİRAZ

Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12- 25 miligram arası “antosiyanin” maddesi bulunur ve bu maddenin ağrı kesici etkisi, aspirinden on kat daha fazladır. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. İhtiva ettiği “flavanoidler” vücuttaki zehri temizler, antioksidan etki yapar. Kabızlığı giderir, nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla döker.Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor. Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünü artırıyor. Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor. Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: "Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur

Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12- 25 miligram arası “antosiyanin” maddesi bulunur ve bu maddenin ağrı kesici etkisi, aspirinden on kat daha fazladır. Kolesterolü ve kan şekerini düşürür. İhtiva ettiği “flavanoidler” vücuttaki zehri temizler, antioksidan etki yapar. Kabızlığı giderir, nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve vKaraciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, fazla ilaç tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor. Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor. Böylece sindirim gücünü artırıyor.arsa zamanla döker. Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur. Uzmanlar, kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor. Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: "Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur





ELMA

Elma, insan vücudunda her türlü hastalıkta en fazla fayda sağlayan bir meyvedir. A ve C vitaminleri oldukça boldur Kabuğu ile çiğ yenmelidir. Bir elmanın taşıdığı C vitamini, bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.


Sinir ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluklarda yatıştırıcı tesire sahiptir. Yatmadan önce yenen elma ile rahat bir uyku sağlanabilir. Serinleticidir.


Elma kanı temizler. Toksinlerin atılmasında bedene yardımcı olur. Sindirim sistemini .uyarır. Terkibinde taşıdığı bikarbonat iyonları sayesinde sindirimi kolaylaştıran tek meyvedir. Hususiyetle romatizmalılara, karaciğer ve böbrek hastalarına, damar sertliği çekenlere, aşırı şişmanlara, hemoroide, egzamalara ve deri hastalıklarına iyi gelir.... Kandaki kolesterolü düşürerek damar sertliğini önler.
Elmayı soymadan yiyin. Elma her mevsim bulunan bir meyve. Buzdolabında iki hafta bozulmadan saklanabilir




KİVİ
Amerika'da bu hârika meyve üzerinde yapılan araştırmalar, kivinin birçok derdin devâsı olduğunu ortaya çıkardı.

Çocukların dengeli büyümeyi ve gelişmeyi başarabilmeleri için yüksek oranda vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. İyi dengelenmiş vitamince zengin bir diyet vücudun
sağlıklı gelişiminin en iyi garantisidir.

Sağlıklı vücuda sahip olabilmemizin en önemli şartlarından birisi bağırsaklardan düzgün geçişlerdir. Bu beslenmemiz sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin vücuttan atılabilmesini kolaylaştırır.

Bitkisel besin araştırma dünyasında, kivi meyvesi insan hücrelerinin çekirdeğindeki DNA'yı zarardan koruma yeteneğinden dolayı araştırmacıları büyülemiştir.

Astıma karşı koruma kivi gibi C vitamini yönünden zengin meyveyi yemek ıslık çalar gibi konuşma türündeki astımla ilgili solunumsal belirtilere karşı önemli bir koruyucu etki sunmaktadır.

Aspirine kan inceltici bir alternatif Kivi aspirinin kardiyovasküler sağlık korumasında leziz bir kan
inceltici alternatifi yaparak kan pıhtılaşması riskini önemli bir şekilde düşürmekte ve kanınızdaki yağ miktarını azaltmaktadır.

Kolesterol seviyesini düşürür,

Cilde kadifemsi bir yumuşaklık ve ışıltı
kazandırmak, kırışıklıkları hafifletmek için ekstra bakım uygulamakta yarar var.

Karaciğeri çalıştırır, kanı temizler,  
Kadınlarda göğüs kanserini önler,

Grip ve
soğuk
algınlığının çabuk atlatılmasını sağlar,

Kan basıncını ayarlar, tansiyonu düşürür,

Vücudun direncini artırır,

Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler,

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
.



 
NAR

Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
Enerji verir, yorgunluğu giderir
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ´ACE´ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Tüm bu özellikleriyle adeta bir ´ilaç´ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor.

Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor. HABER7



PORTAKAL


Portakal sodyum oranı düşük olması dolayısı ile ishal döneminde portakal tüketilmemelidir.

Folik asit içerir ve lif oranı yüksektir.Hamilelik dönemi için faydalı.
Damar sağlığını koruyucu.. Damar tıkanıklığını önler. Vücuttaki direnci arttırır. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırır. Enerji verir.
Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.
Portakalın, karaciğere iyi gelen yeri kabuğunun etli kısmıdır. Dış kabuk rende veya keskin bıçakla ince bir şekilde soyulduktan sonra,  iç etli kısmının yenilmesi tavsiye edilir.
Yapılan araştırmalda, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastalığının (Peripheral artery disease-PAD), damarlarda meydana gelen yağ birikmesinden kaynaklandığı ve kalp ile felç riskini de körüklediğini ortaya çıkardı. Araştırmalarda PAD hastalarında, PAD hastalığı olmayan insanlara göre iki kat daha fazla C vitamini eksikliği görülmüştür..
Portakalda bulunan beta karoten damar sağlığını ve esnekliğini korur. 
Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. 
Sigara içenlerde ve enfeksiyon hastalıkları döneminde  C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkar.Portakal sigara içenler için C vitamini kaynağı.
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne enerjik başlamaya yardımcı olur. 
C vitamini yüksek olması kış hastalıklarından korur. Kolajen ve bağ doku hasaranı engeller. Düşük oranda D vitamini içerir. Bunun için kasa kasa portakal yemek gerekir.





MUZ

Demir bakımından oldukça zengindir ve anemi rahatsızlığına karşı etkilidir.
-Vücuttaki şeker seviyesini dengelemeye yardımcı olur ve hamile kadınlarda mide bulantılarına gelir.
-B vitaminleri bakımında zengindir ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
-Erkeklerde üretkenliği arttırır.
-Gözdeki kas dejenerasyonuna karşı etkildir.
-Böbrek kanserine karşı etkilidir. Yapılan araştırmalar günde 4-6 kez muz yiyen kişilerde böbrek kanseri riskinin düşüş gösterdiğini ortaya koymuştur.
-Saç sağlığı ve güzelliği için oldukça faydalıdır. İçerdiği potasyum ve doğal yağlar sayesinde saçları yumuşatır.
-Sigarayı bırakmaya yardımcı olur



  KAYISI  
 
 Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır.
Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir.
Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur.
Kayısı, vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır.
Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önleyen kayısı, hastaların iyileşmesini hızlandırır.
Sinirleri sakinleştirici ve uyku verici özelliği bulunan kayısı, migrene karşı da iyi gelir.
Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
Kansızlığı önleyici etkisi bir diğer kayısı faydası olarak belirtilebilir.
Karaciğer hasarının onarılmasına yardım eder.
Kalp kaslarını güçlendirir.
Böbrek taşlarının meydana gelişini azaltır.
Stres azaltıcı özelliği kayısı yararları arasındadır.


 
                     
ARMUT
  
   Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
   İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
   Yüksek tansiyonu düşürür.
   Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. 
   Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. 
   Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. 
   Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır.
   Hamilelerin kusmalarını azaltır.
   Hazımsızlığı giderir.
   Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. 
   Şeker hastaları da yiyebilir.
   Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir. 




AYVA

 Öksürüğü keser, ateş düşürür.
Mide ve bağırsakları kuvvetlendirici özelliktedir ve incebağırsak iltihabını giderir.
Kanı temizler.
 Karaciğer tembelliğini giderir .
Safra akışını sağlar.
 Çarpıntıyı dindirir.
Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
 Bronşit ve öksürükte faydalıdır.
 İshali durdurur.
Ateş düşürücüdür.
Strese karşı etkilidir.
 Kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara, boğaz iltihabını giderici özelliğe sahiptir.
 Tüylü yüzeyinin halk arasında “kan dindirici” olarak uzun yıllar kullanıldığı biliniyor.
 Tohumlarının suda kaynatılmasıyla elde edilen merhem derinin yumuşacık olmasını sağlar.






ÇİLEK

  

    Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest        radikallere karşı koruyucudur.
  Vücudu kuvvetlendirir.

    Hasta olmayı önler.

   İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. 
  Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

  Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.
  Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür.

 Bağırsak kurtlarını döker.
 Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur.  
    Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir.    
 
  Ateşi düşürür.
 
 Cilde tazelik ve güzellik verir.

  Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır.

 Şeker hastaları da yiyebilir
(alıntıdır.)




 Ağız kokusunu alır.
Bağırsak kurtlarını öldürür ve Bağırsakları yumuşatır.
Kanı zehirlerden temizler.
Gut hastalığına karşı etkili bir ilaçtır.
Kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür.
Bol miktarda idrar söktürür.
Meyvesi hazmı kolaylaştırır.İdrar yollarını temizler.
Basur şikâyetlerini azaltır.Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir.
Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.
Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
Ateşi düşürür.
Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.
Kansere karşı koruyucudur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarını eritir.
Cildi nemlendirir ve canlandırır . 

ALINTIDIR.


ŞEFTALİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder