21 Şubat 2011 Pazartesi

HAFTA HAFTA HAMİLELİK


Hamilelik (Gebelik) 1.Hafta

   Çoğu insan için şaşırtıcı olmakla birlikte gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan ilişkinin olduğu gün değil, bundan yaklaşık 14 gün öncesi yani son adet kanamasının ilk günü (SAT) kabul edilir. Bu durumda kanamanızın başladığı bugün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 280 gün yani 40 hafta sürer. Ay hesabı yapmak karışıklığa neden olabileceğinden siz de gebeliğinizi takip ederken hafta olarak ifade etmeyi öğrenmeli ve ay hesabını bırakmalısınız.

    Bu günler zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek, risk onlemek icin en uygun dönemdir. Örneğin sigara içmeye son verilmeli, alkol ve ilaç alımı kısıtlanmalıdır. Uygun ve sağlıklı beslenme alışkanlığı elde edilmeye çalışılmalıdır. Bu alışkanlıklar rahat bir gebelik süreci için de önemlidir. Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketmek, yapay maddeler içeren besinlerden uzak durmak ve olabildiğince fazla su içmek faydalıdır.


 Hamilelik (Gebelik) 2.Hafta


 Ortada bir bebek yok aslında. Ancak vücudunuz yumurtlama ve döllenme için hazırlanıyor. Henüz döllenme bile gerçekleşmemişken nasıl 2 haftalık hamile olabilirsiniz ki? Bu sorunun basit bir açıklaması var.

Döllenme, siz iki haftalık hamile iken, başka bir deyişle son regl döneminizin başlangıcından iki hafta sonra gerçekleşir. En azından tıpta bu şekilde kabul ediliyor.

Yumurtlama süreci şu şekilde gerçekleşir,

  • Bir yumurta yumurtalıklarınızdan birinde gelişmeye başlar. Bu oluşuma yumurtlama denir ve genellikle adet döneminden sonraki 11 ila 14. günler arasında gerçekleşir.
  • Yumurtlama evresi tamamlandıktan sonra, yumurta fallop tüplerine doğru ilerler. Fallop tüpleri yumurtalıklarınız ile rahminizi birbirine bağlar. Yumurta burada döllenmeyi bekler.
Hamilelik (Gebelik) 3.Hafta

İçinizde büyümekte olan canlı bu dönemde sadece bir grup hücreden oluşmaktadır ancak bu hücreler hızla çoğalmakta ve büyümektedirler.
Hamileliğinizin üçüncü haftasında içinizde büyümekte olan embriyonun boyutları çok küçüktür. Bu dönemde sadece bir grup hücreden oluşmaktadır ancak bu hücreler hızla çoğalmakta ve büyümektedirler.

Bu arada sizin vücudunuzda ise hiçbir fiziksel değişiklik yoktur. Unutmayın daha bir adet döneminiz bile gecikmiş değil.
Cinsel birleşme sonrasında sperm ve yumurta birleştiğinde kromozomları birbirine karışır. Bu sırada her bir eşten, son derece küçük bilgi parçacıkları ve özellikleri birleşir. Bebeğiniz, siz ve eşinizden aldığı kromozomla ilgili bir kombinasyondur.
B9 vitamini olarak da isimlendirilen folik asit hamileliğiniz süresince sizin için çok önemlidir.



Hamilelik (Gebelik) 4.Hafta


annede bazı ruhsal ve bedensel değişiklikler olabilir. Hamileliğin ilk belirtisi geciken adet kanamasıdır. Bunun yanında sabah halsizliği, bulantı hissi ve kusma diğer erken belirtileridir. Mide bulantılarının azalması için sık ve az öğünlerle beslenin, asitli gıdalardan ve kokulu her türlü maddeden de uzak durulması gerekir. Yorgunluk bu dönemde en çok gözlenen olaydır. Bunun için en iyi yöntem dinlenmektir.
Dışarıdan bakıldığında gebe olduğunuza dair bir belirti yoktur. Sadece 1–2 kilo alabilirsiniz  ya da bulantılardan dolayı verebilirsiniz.


Hamilelik (Gebelik) 5.Hafta

Bebeğiniz bu hafta sonunda ortalama 1,25 mm uzunluğundadır.
Bu dönemde fiziksel görünümünüzde halen büyük değişiklikler yaşamazsınız. Hamile olduğunuzu bilseniz bile çevrenizdeki diğer insanların dış görünüşünüzdeki değişiklikleri fark edebilmeleri biraz zaman alacaktır.

Beşinci haftada bebeğinizin sonradan kalbini oluşturacak olan tabaka gelişmeye başlamıştır. Merkezi sinir sistemi, kas ve kemik yapılarının temelleri atılmıştır.

Aşırı derecelere ulaşan mide bulantısı hissediyorsanız, hiçbir şey yiyemiyor veya içemiyorsanız ya da günlük aktivitelerinize devam edemeyecek kadar hasta hissediyorsanız doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bu dönemde sık sık tuvalet ihtiyacı duyabilirsiniz. Aslında bu durum tüm hamileliğiniz boyunca sürebilir. Özellikle doğum yaklaştığında, rahminiz genişledikçe idrar torbanıza basınç artacak ve sizi rahatsız edebilecektir. Göğüslerinizde de değişimler fark edeceksiniz. Aşırı hassasiyet ve göğüs uçlarında ağrı veya acı oldukça yaygın bir durumdur.



Hamilelik (Gebelik) 6.Hafta


  Belki de hala daha gebe olduğunuzu size fark ettirecek şikayetleriniz yok. Gebelik öncesi yaşantınız ile hiçbir fark göremiyorsunuz. Bilmelisiniz ki içinizde bir fabrika var ve hayal bile edemeyeceğiniz kadar hızlı çalışıyor. Embryonun tek tek her hücresi sürekli faaliyet halinde. Bu faliyetin sonucu olarak bazı şikayetlerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Pek çok kadın gibi sizde özelikle sabahları uyandığınızda midenizin bulandığını fark edebilir hatta kusabilirsiniz.
Hamileliğinizin altıncı haftasında bebeğiniz olağan dışı bir hızda büyümeye devam ediyor ve sistemleri farkedilir şekilde gelişiyor. İşte altıncı haftada bebeğinizin gelişim süreci;
  • Bilimsel olarak, şu andan itibaren bebeğinize verilen ad embriyodur ve ultrason ile farkedilebilecek kadar büyüktür. Boyu 0,50 cm'i aştı bile.
  • Altı haftalık hamile iken, bebeğinizin sinir sistemi ve bazı önemli organları (kalp, böbrekler, karaciğer ve akciğerler) ilk şekillerini aldılar.
  • Çene, ağız, yanaklar, kulak kanalları, burun ve gözler bu dönemde aluşmaya başlarlar.
  • Şu an bebeğinizin kalp atış hızı dakikada 100 ve her geçen gün daha da hızlanıyor


Hamilelik (Gebelik) 7.Hafta




Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu bir fasulye tanesi kadar olacaktır.


Bu fasulyenin tepe kısmına dikkat ettiğinizde iki küçük siyah noktacığı fark edebileceksiniz. İşte bu iki küçük nokta bebeğinizin gözleri olacaktır, hatta gözün ağ tabakası olan retina oluşmaya başlar.


Biraz daha kenarda yer alan toplu iğne başından küçük çukurluklar da kulaklar olarak gelişecektir.Bu organlar hem denge hem de işitmede görev alır.
İlkel bir ağız ve dil fark edilebilir.Yine bu haftada kol ve bacak tomurcukları oluşmaya başlar.
İnce bir tabaka halinde deri belirir.
Beyin 3 ana kısmına ayrılır. Tiroit bezi gelişimini sürdürür, lenfatik sistem ilk defa oluşmaya başlar.
Kalp kısımları plazma ve kan hücreleri ile dolar. Kan dolaşımı başlamıştır.
Şimdilik iki bölümden oluşan kalp dakikada 150 defa atmaktadır.
 Dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur.
Gebeliğin erken belirtileri yavaş yavaş azalmaya başlar, buna karşın bulantı ve kusmalar artabilir. Bu şikayetler özellikle sabah erken saatlerde daha fazla olur.

Hamilelik (Gebelik) 8.Hafta

Kıkırdak ve kemikler oluşuyor. Bu hafta sonunda bebeğiniz doğuma kadar olan yolculuğunun 1/5 ini tamamlamış olacak.

Dil gelişmeye başlar.

 Bağırsaklar göbek kordonundan karın içine doğru hareket eder.

 İki ay oldu ve küçüğünüz içeride azimle büyüyor.

 El ve ayaklar ortaya çıktı fakat henüz perdeli.

 Bebeğinizin uzunluğu 1,6 cm. ağırlığı 1 gr.


Gebelikten önce rahim yumruk büyüklüğündedir. Ama şimdi bir portakal büyüklüğüne ulaşmıştır

Hamilelik (Gebelik) 9.Hafta

 Embryonik kuyruk iyice kaybolmuştur.
Kıkırdak ve kemik dokulari oluşmaya başlamiştir.
Barsaklar göbek kordonu içinden karin boşluguna dogru göç etmeye başlarlar.
Beyin hala daha en büyük organdir.
Yutak belli olmaya başlar.Agiz boşlugu oluşumu görülebilir.
Kulak kepçesi farklilaşir.
Gözde retina iyice belli olabilir. Göz kapaklari fark edilebilir.
Burun delikleri belirir.Koku almaya yarayan sinir oluşur.
Yemek borusu uzar ve kalpden çikan kan iki ayri yönde pompalanmaya başlar.
Meme uçlari belirgindir.
Ince barsaklar uzar, böbrek oluşumu tamamlanir ve ilk kez idrar üretmeye başlar.Ilkel cinsiyet hücreleri oluşmaya başlar.
Diş genital organlarin farklilaşmasi başlamiştir.Ancak hala daha kiz yada erkek oldugu belli degildir.
El ve dirsek belirginleşir.
Bacaklarda sinir iletimi başlar.
Bebek içinde yüzdügü suyun içinde hafif hafif hareket etmeye başlar.
 Sizde ise ikinci adet dönemi de gecikmiştir. Belirgin bir kilo artişi olmasa da memeler büyürler ve dolgunluk ve hassasiyet olur.


Hamilelik (Gebelik)10.Hafta


     Bebeğiniz bu hafta tepeden popoya 27-35 mm uzunluğunda ve 4 gram ağırlığında. Bebeğiniz bu hafta tepeden popoya 27-35 m 
 Bebeğiniz bu hafta tepeden popoya 27-35 mm uzunluğunda ve 4 gram ağırlığında.
 Bebeğin tüm hayati organları oluştu ve hep birlikte çalışmaya başlıyorlar.
Beyin gelişimi bu hafta son derece hızlıdır. Bebeğinizin beyninde her bir dakikada yaklaşık 250.000 yeni sinir hücresi üretilmektedir!
Dış cinsiyet organları şekillenmeye başladı.
Kulaklarının dış şekillenmesi ve üst dudağın şekillenmesi tamamlandı.
Parmaklar birbirinden bu hafta ayrılıyor ve erkek bebek sahibi olacaksanız, testistleri bu hafta erkeklik hormonu testesteron üretmeye başlıyor.
Dirsekler, dizler, el ve ayak bilekleri ve omuz gibi tüm eklemler oluştu           .          


 Bulantılarınız biraz hafifledi, ancak bunlardan tamamen kurtulmak için birkaç hafta daha sabretmeniz gerekebilir.
 Öte yandan hormon değişiklikleri ruh durumunuzda çalkantılar yaratmaya devam ediyor. Sabredin, yakında bunlar da geçecek


Hamilelik (Gebelik)11.Hafta


• Neredeyse tüm bünyesi ve organları şekil almış ve işlemeye başlamıştır.

• El ve ayak parmakları ayrılmıştır. Bebeğinizin minicik ayaklarının ne inanılmaz bir hazine olduğunu görmek için ultrasonda dikkatli bakın.

• Saçlar ve tırnaklar büyümeye başlar

• Cinsel organlar belirlenmeye başlar. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için birkaç hafta daha beklemeniz gerekecektir. Pembe veya mavi hayalleri kurmaya başladınız mı ?

• Bağırsak duvarlarındaki kaslar yiyecekleri sindirmek için kasılma denemelerine başlar.

• Bebeğinizin boyu 4,1 cm, ağırlığı 7 gr civarındadır.

Hamilelik (Gebelik)12.Hafta


Diş etlerinde 20 dişinde yerleri belli olmuştur.
Yüz insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır.
Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar.
Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve teorik olarak fetus ses çıkartabilir.
Karın boşluğunda ise barsaklar karın içine girmiştir ve hareketleri başlamıştır.
Karaciğer safra salgılamaya başlar ve salgılanan safra safra kesesinde depolanır.
Tiroid, ve pankreas gelişimini tamamlar. Pankreasdan insülin salgılanır.
Her iki cinsde de dış genital organlar gelişimini tamamlamamıştır.
.Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar.
Sinir sitemi biraz daha olgunlaşır ve fetusda refleksler gelişir.
Bu dönemde cilt oldukça hassasdır. kemiklerden bazıları sertleşmeye başlamıştır.
12. haftaya gelindiğinde uterus yukarı doğru büyümeye devam eder ve pelvis dışına çıkarak karın boşluğuna girer.
Artık mesane üzerine çok fazla baskı yapmadığından sık idrar yapma isteği bir miktar azalır. Bu durum son 3 aya kadar bu şekilde devam eder.
Bu haftalarda başağrısı ve başdönmesi şikayetlerine sık olarak rastlanır.
Düşük tehlikesi çok büyük ölçüde azalmıştır.
Doktorunuzun size bunu belirtmesi ile her anne adayında olduğu gibi siz de psikolojik açıdan rahatladığınızı fark edeceksiniz.
Diş etleri gebelikten olumsuz yönde etkilendiği için diş hekiminizden randevu almanızda ve muayene olmanızda büyük fayda olduğunu unutmayın. Bu haftalar diş kontrolü için oldukça uygun dönemdir


Hamilelik (Gebelik)13.Hafta


Fetus artık giderek daha fazla insana benzemektedir.
Gözler kafanın yan taraflarından ortaya doğru kaymaya başlar.
Kulaklar normal pozisyonuna doğru hareketlenir.
Dışarıdan bakıldığında bebeğin cinsiyeti kolaylıkla saptanabilir. Ancak ultrasonografide cinsiyet tespiti için henüz erkendir.Çok nadiren ve kaliteli cihazlarla bu haftada da cinsiyet saptamak mümkün olmaktadır.
Bebeğin boyu biraz daha uzar.
Bu hafta ilk trimesterin son haftasıdır.
Gebeliğin erken bulguları ve yarattığı şikayetler hemen hemen hiç kalmamıştır.
Bu dönemde çok fazla yorulmamak ve mümkün olduğunca dinlenmek gerekir.Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer.
Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir. Round ligaman ağrısı olarak adlandırılan bu durum gelip geçicidir ve önemli değildir.
Herşeyi etkileyen hormonalar ciltte de değişikliklere neden olurlar. Özellikle yüz ve boyunda lekelenmeler olabilir. Buna gebelik maskesi ya da chloasma adı verilir. Geçici bir durumdur ve doğumdan sonra düzelir.
Artık karnınız büyümeye başlamıştır. Eskiden olan kıyafetler dar gelmeye başlayabilir. Gebe kıyafetleri satın almanın vakti gelmiştir.

Hamilelik (Gebelik)14.Hafta 


Gebeliğin en rahat dönemi olan ikinci trimester'a hoşgeldiniz.


 Artık bebeğiniz tamamen bir insan görünümünde.
Kaslardaki güç gelişimine bağlı olarak kafası öne eğik değil. Zaman zaman kafasını dik tutabiliyor.
Doktorunuz ultrason ile incelerken size bebeğinizin el salladığını gösterecektir. Gerçi bu tamamen refleks bir hareket ama olsun.
Bu arada bebeğiniz artık diğerlerinden tamamen farklı. Çünkü artık ona hiç değişmeden ömrünün sonuna kadar eşlik edecek olan parmak izi var!...
Şu anda kendileri yaklaşık 25 gram ağırlığında ve 10 santimetre boyunda. Artık tüm besin ve oksijenini plasentası yardımıyla sizden alıyor.
Plasentasyonun tamamlanması ile sizdeki uyku ve yorgunluk hali ortadan kalkacak.
Dışarıdan bakanlar eğer yeterince dikkat ederlerse gebe olduğunuzu anlayabilirler.
 Progesteron hormonunun etkisi ile bütün düz kaslarınızda gevşeme meydana gelmiştir. Bu bel ağrıları, kabızlık ve tansiyonda hafif düşme olarak size yansır.
 Bulantılar geçmiştir ama yine progesteronun gevşetici etkisi ile mide içeriği yemek borunuza kaçar ve yanma olabilir. Bulantılar geçtiği için beslenmeniz düzelir, enerjiniz artar.
Bu  haftadan sonra meme ve karnınızdaki toplardamarların genişlemiş olduğunun farkına varabilirsiniz. Göğüs uçları büyür ve rengi koyulaşır

ÇİN TAKVİMİNE GÖRE CİNSİYET BELİRLEME

Hangi ayda, kaç yaşında hamile kaldınız? Bu iki sorunun yanıtıyla, Çin’de 700 yıldır uygulanan bir yöntemi kullanarak çocuğunuzun cinsiyeti konusunda doğru bir tahminde bulunabilirsiniz.




Aşağida yer alan hamilelik (gebelik) belirtileri  en cok gorulen belirtilerdir.

1-Mide bulantısı
2-Baş dönmesi
3-Tansiyon düşmesi
4-Alt karında şişkinlik ve hassaslık
5-Kasıklarda batma yada sancı, kramp
6-Bel ağrısı
8-Akıntı artması
9-Göğüslerde hassasiyet
10-Göğüslerde şişme
11-Göğüs uçlarının acıması
12-Göğüs uçlarının renginin koyulaşması
13-Sık idrara çıkma
14-Uyku hali
15-Ağızda metal tadı hissetmek
16-Dudakların fosur fosur olması
17-Göz bebeklerinin büyümesi
18-İdrar kokusunda değişme
19-Mide yanması
20-Adet gecikmesi

(alıntıdır)

VİTAMİNLER

      Vitaminler canlıların büyüyüp gelişmesi için gerekli karbonlu bileşikler olup,kimyasal ve yapısal benzerlik göstermeyen çok farklı maddeleri kapsar.
    Vitamin yokluğu veya azlığı çeşitli hastalıklara ve gelişim bozukluklarına sebeb olur.
            vitaminler genel olarak iki gruba ayrılır
- Suda eriyenler:C,B1,B2,B6, B12,PP,Biotin,kolin vitaminleridir.
-Yağda eriyenleer:A,D,E,K vitaminleridir.
  
A VİTAMİNİ
A vitamini yada retinol,balık,balık yağı,tereyağı ve karoten içeren havuç v.b.besinlerde bol miktarda bulunan,yağda eriyen bir aracı etmendir.
Hangi yiyeceklerde bulunur :
Sarı, turuncu,yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
Hayvansal dokularda,karaciğer,süt,tereyağı,yumurta sarısı,balık,beyin,yağsız et de bulunur.
Yetersizliğinde neler olur:
-Avitamini eksikliğinde enfeksiyona yakalanma riski artmaktadır.
-A vitamini eksikliğinin anemi ile ilişkisi olduğuda bildirilmiştir.
-A vitamini eksikliği gece iyi görememe(gece körlüğü),ışıktan korkma,aşırı durumlarda ülser ile birlikte görme bozukluklarına yol açabilir.
-Ayrıca Avitamini eksikliği,çocuklarda kilo kaybıve büyüme bozukluklarına,erişkinlerde,sindirim solunumve sinir bozukluklarına yol açmaktadır.

D VİTAMİNİ

D vitamini yada kalsiferol ,süt ürünleri,karaciğer v.b.besinlerde bol miktarda bulunan,yağda eriyen bir vitamindir.Güneş ışığının etkisiyle deride yapılan D vitamini ,kemiklerin normal gelişmesi  için gereklidir.

Vucudun çalışmasındaki görevi

-D vitamini ince bağırsaktankalsiyum ve fosfat emilimini artırır.
-Kandaki kalsiyumu kemiklere ve dişlere taşır.
-D vitamini  böbreklerden kalsiyumun geri emilimini sağlar.
-Kalsiyum metabolizmasını düzenleyen D vitaminidir.
-Kalsiyumu kemik ve dişlereyerleştirerek,onların sertleşmesini sağlar.
-Raşitizm ve Osteomalasia oluşumunu engeller.

Yetersizliğinde neler olur

D vitamini eksikliği kendini iskelet sisteminde gösteriri.Buna osteomalasia denir.D vitamini yetersizliğinde meydana gelen osteomalasia çocuklarda görülürse buna raşitizim denir.Bacaklarda eğilme ,kemiklerde gelişme bozukluklarıgözlenir.D vitamininin fazlası vucutta depolanır.

Kaynakları
D vitamini  ,balık karaciğeriyağında yoğun olarak bulunur.Karaciğer,süt,yumurta sarısın da da bulunur.

E  VİTAMİNİ
Özellikle buğday özünde ve bitkisel yağlarda bulunan,yağda çözülen bir vitamindir.Yaşamın devamı için çok gerekli olan düzenleyici besin ögesidir.

Vucudun çalışmasındaki görevi

-Üreme organlarının çalışmalarını etkiler ve kısırlığı,düşüğü önler.
-Kas erimelerine  karşı etkilidir.
-E vitamini kolay oksitlenebilen,çeşitli  bileşiklerin oksidasyonunu  önler.
-Yüksek dozda E vitamininin kalp ağrısı belirtilerini azalttığı söylenmektedir.